VAJE

110 LET PGD HRUŠICA - PRIKAZNA VAJA ZA KRAJANE - 6.6.2014

V okviru praznovanja 110 obletnice delovanja PGD Hrušica, smo pripravil prikazno taktično vajo, na kateri so sodelovala tudi sosednja PGD. Vajo je pripravila ter vodila, podpoveljnica PGD Hrušica Saša KEJŽAR.

Predpostavka vaje je bila, da je požigalec najprej podtaknil požar v kleti kulturnega doma, ter v 2 nadstropju, kjer je hišniško stanovanje in so otroci, na hodniku, shranjevali papir za papirno akcijo v šoli.

Na intervencijo so bili alarmirani člani PGD Hrušica, Jesenice ter poklicna enota GARS Jesenice z lestvijo.

Ob prihodu na kraj je vodja videl, da gorijo tudi leseni objekti med vrtovi nad kulturnim domom, v neposredni bližini stanovanjskega bloka ter gozda. Od ReCO Kranj takoj zahteva dodatno pomoč gasilskih enot. Ta del intervencije prevzameta PGD Mojstrana ter Dovje.

PGD Planina pod Golico pa razporedi na vzhodni del kulturnega doma, da varuje stanovanjski objekt v neposredni bližini.

Napadalni skupini PGD Hrušica, iz kleti, izneseta nezavestno osebo, drugi pa namestijo reševalno masko ter ju predajo v oskrbo reševalcem NMP Jesenice, ki ravno tako sodelujejo na vaji.

Napadalni skupini PGD Jesenice pa v nadstropju najdejo nezavestno osebo, ki jo rešijo s pomočjo koritastih nosil ter avtolestve, skozi okno v nadstropju, ter pogasijo požar.

Ko je požar pogašen tudi v kleti, s pomočjo izpihovalnika, prezračijo stopnišče in na varno pospremijo tudi 4 osebe iz stanovanja.

Na vaji je sodelovalo preko 60 gasilk, gasilcev ter reševalcev.

Kot se, po vodenju prve večje veje spodobi, so mlade gasilke PGD Hrušica poskrbele za ognjeni krst Saše in jo ohladile z vodo.

NEKAJ SLIK Z VAJE

VAJA REŠEVANJA IZ DIMA S POMOČJO TERMO KAMERE