17 ORIENTACIJA GZG - NAKLO - 21.5.2016 >
< LETOVANJE GASILSKE MLADINE 2016
21.05.2016 23:29 Age: 8 yrs

VAJA GPO JESENICE - 20.5.2016 - PLANINA POD GOLICO


V petek popoldne smo se udeležili skupne vaje GPO Jesenice v Planini pod Golico.

Namen vaje je bil preveriti skladnost opreme iz vseh vozil GVV-1 (visokotlačni navijaki) ter uporabnost nabavljene opreme za gašenje gozdnih požarov, ki smo jo dopolnili po lastni zamisli.

Najprej smo razvili vse visokotlačne navijake iz vozil ter jih položili od Čopa do kmetije Smolej. Položili smo okoli 300m cevi po cesti. Višinske razlike je bilo okoli 100m.

nato smo na konec visokotlačne cevi priklopili reducirni ventil (zniža tlak iz max. 35 barov na 17 barov). Znižanje tlaka je potrebno zato, ker so cevi, ki jih imamo na navijakih (ki smo jih sestavili sami) nizkotlačne ter primerne za največ 15 barov tlaka. Vsako PGD ima en navijak, na katerem ima 4 D-cevi (dolžine 25m). Torej skupne dolžine 100m. Vseh 6 PGD je razvilo dodatnih 600m cevi (višinske razlike cca 150m). Torej smo položili okoli 900m cevi in se vzpeli 250 metrov višje. Nato smo merili tlak na koncu cevi. Iz vozila je šel tlak 28 barov in na vrhu je bilo še za slaba 2 bara tlaka. Za samo gašenje z enim ročnikom zadovoljivo, za uporabo dveh pa malo premalo. Vendar je test dokazal, da je bila nabava cevi za gašenje gozdnih požarov dobra naložba, saj bi v primeru potrebe napeljali cevovod precej visoko od ceste in bi bilo prihranjenega precej truda gasilcev tudi, če bi morali vodo naprej nositi z naprtnjačami. če pa bi uporabljali visokotlačne cevi, bi bilo vode za gašenje dovolj in bi jo brez težav potegnili celo do srednje postaje žičnice Španov vrh ter še dlje.

SLIKE Z VAJE